DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

PEYGAMBERİMİZ HZ. İBRAHİM (A.S)’IN SOYUNDANDIR

Hz. İbrahim (a.s)’ın oğlu İsmail (a.s)’a on iki oğul ihsan edildi. Resûlullah (s.a.v)’in dedesi Abdulmuttalib Hz. İsmail (a.s)’ın soyundandı.

Abdulmuttalib’in babasının adı Haşim, dedesinin adı Abdulmenaf idi.

Abdullmuttalib’in erkek çocuklarının sayısı onu buldu. Yıllar önce Allah’a verdiği sözü hatırladı, “Erkek çocuklarından birini Kâbe’de kurban etme sözü.” Çocuklarının her biri bir başka güzeldi ama Abdullah bambaşkaydı.

Abdulmuttalib kimin kurban edileceğinin nasıl tespit edileceğini çok iyi biliyordu. Çocuklarının her biri, birer okun üzerine kendi isimlerini yazarak babalarına verdiler.

Okları alan Abdulmuttalib, doğru Kâbe’nin yolunu tuttu. Kâbe’ye vardığında elindeki on oku ok çekme memuruna verdi. Memurun çektiği okta “Abdullah” yazıyordu.

Büyük bir üzüntüyle eve dönen Abdulmuttalib, kura sonucunu açıkladı: “Abdullah, Allah kendisine kurban edilme şerefini sana verdi, kardeşlerin arasından seni seçti.” Abdullah’ta büyük bir teslimiyet vardı.

Abdulmuttalib, oğlu Abdullah’ı alarak onu kurban etmek üzere putların yanına götürdü. Tam oğlu Abdullah’ı kurban edecekti ki büyük bir kalabalık, duruma müdahale etmek zorunda kaldı: “Ey Abdulmuttalib, sen Mekke’nin en büyüğü olarak böyle yaparsan sonra da herkes senin gibi davranıp en sonundada soyumuz kurumaz mı?” dediler.

Bunun üzerine Abdulmuttalib, oğlu Abdullah ile kâhin kadının yolunu tuttu. Allah’a verdiği sözü ve olanları anlattı. Kâhin kadın, Abdulmuttalib’e kendilerinde bir insan diyetinin ne olduğunu sordu. O da on deve olduğunu söyledi.

Kâhin kadın, Abdulmuttalib’e on deve hazırlamasını, bir oka on devenin diğer oka da Abdullah’ın isminin yazılmasını istedi. “Kura develere çıkıncaya kadar çekmeye devam edin. Kura çocuğa çıktığında her defasında develere bir diyet miktarı daha ekleyin.” dedi. Ortaya konan bu çareden dolayı Abdulmuttalib çok mutlu oldu.

Abdulmuttalib Mekke’ye döndü ve istenildiği gibi kura çekmeye başladı. Ama her defasında Abdullah’ın ismi çıkıyordu. Sonunda develerin sayısı yüzü buldu. Yine kura çekildi, bu defa kura develere çıktı.

Böylece Abdullah yüz deve karşılığında kurban edilmekten kurtuldu.

Abdullah evlilik çağına geldi. Abdulmuttalib, oğlu Abdullah için Vehb’in kızı Âmine’ye talip oldu. Kısa bir süre sonra Abdulmuttalib’in oğlu Abdullah ile Vehb’in kızı Âmine evlendiler.

Abdullah bir tüccardı. Yine ticaret için gittiği Medine’de hastalığa yakalandı. Hastalığa yenik düşen Abdullah Medine’de vefat etti.

Abdullah’ın vefat haberini Mekke’de duyan eşi Âmine büyük bir hüzne kapıldı. Bu sırada mahlûkatın en eşrefi olan Hz. Muhammed (s.a.v)’e hamileydi.

Kaynak: Şair’ül İslam Yunus Kokan, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in Hayatı, Tilki Kitap Yayınevi, s. 25-26

Şair'ül İslam Yunus Kokan / 15.07.2019

Bu yazı 96 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©