DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

20- YOL ARKADAŞLARINI İYİ TANI


İnşaat işlerinde çalışanlar genelde ücretlerini haftalık olarak alırlarmış. Aylık olarak alanlar büyük inşaat işlerinde olurmuş. Aylıkla çalışanların işleri genelde uzun süreli işler. Aylar yıllar süren işlerde bu normal. Bizim kinin çalıştığı iki, üç ayılık iş.
Nedense insanlar kazandıkça, zenginleştikçe daha açgözlü oluyorlar! Bizimki hızını almış çalışıyor. Haftalık ücret günü gelince, bir aksilik olmuş. Bir hafta sonra iki haftalık birden veririz. Hadi bakalım olur böyle şeyler. Aradan bir hafta geçer. Bu kez para geldi ama bankadan alamadık, bir yanlışlık oldu.. Haftaya kesin öderiz. Oldu üç haftalık. Morallar ister istemez bozuluyor. Moral bozuk alınca insanı iş daha çok yoruyor. Kafalarda soru işaretleri.. Bizimki sinirlenmiş. Bu hafta bizim için son hafta. Ücret alamazsak ne diye çalışalım. Evli olanlar var. İşe dolmuşla gidip gelen var.. Herkes ihtiyacı olduğu için çalışıyor. Yazın en sıcak günlerinde.. Yaz ayı iş ayı, para yoksa söyleyin bizde başka işlere bakalım. Yok yok bu hafta kesin.. Son hafta daha da yorucu geçiyor haliyle. Acaba bu sefer paralarımızı alabilecek miyiz? Alamazsak ne yapacağız? Bizimki parayı alamazsak ben artık çalışmam. Boşu boşuna çalışmanın bir manası yok. Çalışırken iyi hakkını istedin mi? Kaçıyor muyuz? Ayıp ediyorsunuz, yüz yüze bakıyoruz gibi duygu sömürüleri hazır. Bunları çoğu bilir ve kullanır. Bizimki biraz tecrübeli o konuda. İşler iyi gitmedi, zarar ediyoruz. Bahaneler bol. Neyse son haftanın da sonuna geldik. Sözde bankaya para çekmeye gidilmiş dönüş gecikmiş. Bekle bekle gelen yok.. Bizimki artık ben yokum.. Bu işin suyu çıktı. Paralar haftaya kaldı yine belli, beklemenin faydası yok.. Der iş yerinden ayrılır.
İki üç hafta sonra eski iş yerine uğrar, parasını almaya, patron yok. Bir iki hafta sonra tekrar gel. Bu sefer patronu yakala.. Patron işte şöyle oldu böyle oldu. Biz senin için iyi şeyler düşünüyorduk. Yeni bir iş daha aldık seni orada da yanımıza alacaktık falan, filan.. Hem alın terini zamanında ödemez hem üste çıkmaya çalışırlar. Bak biz yine de sana diğerlerinden fazla ücret ödeyeceğiz. Senin çalışmandan memnunduk. Sen çalışırken şu, şu arkadaşların kaytarıyordu der. Bizimkinin morali iyice bozulur. Boşuna dememişler arkadaşlık, yolda, çalışırken, zor zamanda belli olur. Hayat böyle acı tecrübelerle öğreniliyor. Herkes ektiğini biçer. Bizimki ister istemez, o arkadaşlarından soğur, uzaklaşır. Bu dünyada dost arayan, hayal görür. Sen karşındakine dostluk yapacaksın, ondan dostluk beklemeyeceksin. Beklersen yanlıştasın. Dostluk karşılıksız yapılır.. İnsanız bekliyoruz ancak hep yanlış yapıyoruz..



EYYUP AKMETİN / 12.10.2019

Bu yazı 43 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©