DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

SABRIMIZI TAŞIRAN DAMLALARDAN (EVİMİZ YUVAMIZ--SİLKELE)



Bu vatanda sıradan emekli bir vatandaş. Memleketimizde yaşanan sıkıntıların, asıl nedenlerini az çok biliriz. Bizzat gördük yaşadık. Yazalım da bilmeyenler öğrensin, çare--bulmak isteyenlere kolaylık olsun. Bizimde bir katkımız dokunsun.
Ancak bu gün yarın derken, bir türlü nasip olmadı. Hem yazsam da kim okur ki, bizim insanımız okumaya pek sevmez, okuyanlara da” Çok okuma, Âlim mi olacaksın, gözlerini bozacaksın” derler. Neyse yazmaya Şiir yazmakla başlamak varmış. Bir gün bizim ufaklık “Baba öğretmenimiz evimizle ilgili bir şiir veya kompozisyon yazmamızı istedi” Deyince bize de kompozisyon yazmaktansa şiir yazmak daha kolay geldi. Çünkü ufaklığın ödevlerini hep birlikte yaparız, Okul kitabındaki şiirleri çok okuduk, o şiirler gibi bir şiirde biz yazarız her halde, dedik ve ufaklıkla başladık yazmaya. O olmadı, bu oldu, onu silelim, bunu yazalım derken, Evimiz-Yuvamız diye ilk şiirimiz çıktı ortaya,
Ufaklık beğendi, ne anlarsa benim gibi şiirden, birde götürüp, Annesine okudu, Annesi de güzel, güzel deyince, onaydan geçen şiirimizi kayıt altına aldık. İşte ailece yazıp onayladığımız ilk şiirimiz.


EVİMİZ—YUVAMIZ

HAVA SOĞUK OLDUĞUNDA,
HAVA KARARIP AKŞAM OLDUĞUNDA,
YAĞMUR YAĞIP YERLER ÇAMUR OLDUĞUNDA,
SIĞINIRIZ HEPİMİZ SICAK YUVAMIZA,

ÇOK ÇALIŞIP YORULDUĞUMUZDA,
MORALİMİZ BOZUK OLDUĞUNDA,
ARKADAŞLARLA BOZUŞTUĞUMUZDA,
SIĞINIRIZ HEPİMİZ SICAK YUVAMIZA,

OYUNLAR OYNAYIP YORULDUĞUMUZDA,
SUSUZLUKTAN DİLİMİZ DAMAĞIMIZ KURUDUĞUNDA,
AÇLIKTAN MİDEMİZ ZİL ÇALDIĞINDA,
SIĞINIRIZ HEPİMİZ SICAK YUVAMIZA.
.


Ailece yazdığımız şiirimiz bitince bir daha okuduk. Bizimkiler dinledi. Evimizin hanımı olmuş, olmuş hem de kızımızın kitabındaki şiirlerden güzel olmuş. Hanımda gaz veriyor, bedava gaz ver gitsin, gönüller hoş olsun. Bizde bu gazdan sonra şiirimizi bilgisayarımıza kayıt ettik.
Aradan 5-6 ay geçti geçmedi yine okuldan evimize yürüyoruz. Caddelerde, sokaklarda yine, evde ne bulursan bul silkele bayramı sanki! Her kesler evinde ne bulsa silkeliyor. Halı, Kilim, Battaniye, Yatak çarşafı, sofra bezleri, aklınıza ne gelirse silkeliyorlar. Gelen geçenlere hiç aldırmıyorlar. Başımızdan aşağıya tüyler, saç kılları, ekmek kırıntıları daha neler, neler. Okuldan eve dönene kadar sinirden san ki, kulaklarımdan, burnumdan ateşler çıkıyor. Kendi kendimize” Bu nasıl insanlık, hani insanların birbirlerine saygıları, sevgileri, hani medeniyet, hani şehir kültürü, nerde dindarlık, nerede bizim edep ”konuşarak o sinirle öyle hızlı yürümüşüz ki, yolumuzda yokuş, ter kan içinde kalmak derler ya aynen öyle olmuşuz. Hanım hayırdır, yine neye sinirlendin, deyince; Nasıl sinirlenmem bir sürü kıl tüy başımızdan aşağı silkelendi. Bu kadarı da olmaz ki, bu nasıl bir memleket anlamadık.
Tanıdıklara soruyoruz, onlar normal karşılıyorlar. Aldırmıyorlar boş ver diyorlar. Aldırma zamanla alışırsınız diyorlar. Ama biz alışamadık, sanki bize inat yapıyorlar. Bu sinir bize silkele şiirimizi yazdırdı.



S İ L K E L E

TEMİZLİK İMANDANDIR,
TEMİZLİK MEDENİYETTİR,
TEMİZLİK SAĞLIKTIR,
SİLKELE ABLAM SİLKELE,

KÖYDE DEĞİL ŞEHİRDESİN,
EVİNDEKİ KİLİMİNİ,
YATAĞININ ÇARŞAFINI,
SİLKELE ABLAM SİLKELE,

ARABANIN PASPASINI,
MONTUNU, KABANINI,
SİGARANIN KÜLLÜĞÜNÜ,
SİLKELE AMCAM SİLKELE,

SEVGİ, SAYGI ODA NE Kİ?
BELEDİYENİN İŞİ NE Kİ?
BELEDİYENİN İŞİ BİR TEK SENSİN.
SİLKELE ABLAN SİLKELE,

BELEDİYENİN ZABITASI VAR MI Kİ?
VARSA DA SANA NE Kİ?
SANA CEZA YAZA BİLİR Mİ Kİ?
SİLKELE, AMCAM, ABLAM SİLKELE,

KUL HAKKINDAN SANA NE Kİ?
KOMŞU HAKKINDAN SANA NE Kİ?
TEMİZLİK BİR TEK SENİN HAKKIN,
SİLKELE ABLAM SİLKELE,

CADDE, SOKAK DEMİŞSİNİZ,
GELEN, GEÇENLERE HİÇ ALDIRMAZSINIZ,
ÇÖP ATARSINIZ, TÜKÜRÜR, SÜMKÜRÜRSÜNÜZ,
SİLKELE, AMCAM, AMCAM SİLKELE,


KUL HAKKIM VAR, ALIRIM,
KİMSELERE ACIMAM, ALIM,
SAYGI DUYMAYANA, SAYGI DUYAMAM,
SEN YİNEDE SİLKELE ABLAM SİLKELE.


Şiirimizi yazdıktan sonra, artık silkelemelere sinirlenmemeye, kızmamaya karar verdik. Bizde bize ne diyoruz artık. Mademki insanlarımız başkalarının günahlarını almayı çok istiyorlar. Kendileri bilir, nasıl olsa bu dünyada her kes özgür, ama bunun bir de Ahireti var. Orada hesaplaşacağız, görüşmek üzere.


Eyyup Akmetin / 19.12.2018

Bu yazı 128 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©