DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

SABIR


Merhaba.Bugünkü makalemin konusu sabır. Öncelikle sabır sözcüğü bizlerde neleri çağrıştırıyor gelin birlikte bunu irdeleyelim; İllâki. Ne Olursa Olsun. Elbet. Nasılsa. Behemehâl. Herhâlde.. Alimallah. Tabiatıyla. Mutlaka. Vallahi. Tabi. Mutlak. Tabiî. Kesinkes. İster İstemez. Billâhi. Gerçekten. Özellikle. Hususuyla. Bahusus. Hele. Hem. İllâ. Hassaten. Bilhassa. İlle. Bile. Kastî. İradî. Mahsus. Kasten. Bililtizam. Üstelik. İsteyerek. Taammüden. İnadına. Maksatlı. Amaçlı. Yüzde Yüz. Hâliyle. Herhâlde. Kesinkes. Zahir. Doğallıkla. Ebediyen. Bittabi. Şüphesiz. Muhakkak. Vallahi. Aşikâr. Belgin. Apaçık. Engelsiz. Aleniyet. Ortada. Berrak. Sarih. Peyda. Net. Açık. Hüveyda. Besbelli. Sabit. Meydanda. Belirtik. Tiryakilik. Huy. Müsellem. Mutat. Besbelli. Muayyen. Belli. Sarahat. Malûm. Bilinen. Vicahî. Düpedüz. Bedihî. Fasih. Duru. Celî. Mukannen. Sabit. Katışıksız. Kaçınılmaz. Her Ne Olursa Olsun. Aksi Olmaksızın.
Dilerseniz şimdi de sabır sözcüğünü hecelerle anlamaya çalışalım;
Sab: Çocukluk etmek.Meyletmek.Âşık olmak.Perişan olmak.Din değiştirmek.Diş çıkarmak.Yıldız doğmak.Saldırmak. Yol göstermek, rehberlik etmek, delalet etmek.
Sabb:Dökmek.Zırh giymek.Başını öne eğmek.Dökülmek.Yokuş aşağı inmek.Dökülmüş su.Gönülden bağlanmak.Teşvik etmek.Ağlamak.
Çoğu zaman işitilmesi dahi bıktınlık veren sabırda başarılı olabilmenin en kestirme yolu hiç şüphesiz ‘şükür’ dür.
Peki, nedir sabır? Neler anlatmak ister bizlere? Gelin isterseniz öncelikle birkaç sözlük araştırması yapalım.
Sabır-Sabırlı: Dayanç.Direnme.İnat.İddia.Taannüt.Kaldırma.Metanet.Mukavemet.Kuvvet.Metin olma.Ahde vefa.Sözünde, kararında durma. Sebat. Dayanma. Çıdam. Katlanma.Tahammül.Soğukkanlı olma.Sabretmek.Beklemek.Zaman tanımak.Müsaade etmek.Görmezden gelmek.Aldırış etmemek.Gülüp geçmek.Taş kesilmek.Durağan bir hal almak.Sıkıntı, acı ve zorluklara katlanma.Acele etmeme. Götürüm.Bağışıklık.Dayanım.Direnim.Dikine gitmek. Aylamak. Özlemek.Oyalanmak.Çekmek.Boykot Diretmek.Dişini sıkmak. Korumak. Ummak. Üstelemek. Yadsımak. Yenmek. Zorlamak.Zorlanmak.Kararlı.Kendini tutmak.Eyvallah, hay hay diyebilmek.Sakin.Telâşsız.Serinkanlı. Sinirsiz. Heyecansız. Ağırbaşlı. Ilımlı. İhtiyatlı. İlgisiz. Usulcacık.Hareketsiz.Dingin.Kıpırtısız.Uyur.Durağan. Sütliman. Devimsiz. Mukim. Sessiz.Sükûnetli.Sedasız.Yumuşak.Gürültüsüz.Öfkesiz.Hınçsız. İtaatkâr. Munis. Barışık. Uyumlu.Mülâyim.Uslu.Cansız.Köklü.Ketum .Susmak.Barışsever.Sağlamcı. Sakıngan. Tedarikli. Sakıntılı. Hesaplı. Tedbirli. Temkinli. Plânlı. Ussal. Ölçülü. Rasyonel. Düzenli. Korkak.Akıllı.Tavizci.Dervişçe.Orta.Liberal.Müsamahakâr.Hoşgörülü.İnsaflı.Vasat .Geniş.Mutedil.Soğuk.Gevşek. Bükülgen. Pörsük. Sönük. Toleranslı. Anlayışlı. Muvazeneli. Sevecen. Rahîm .Rikkatli.Acıyıcı. Şefik. Müşfik. Yardımsever. Vefalı. Duygulu. Merhametli. Şefkatli. Candan.Duyarlı.İçli.Lirik.Şiir gibi. Hisli.Hulûskâr.Garamî.İnce.Romantik.Ağlamaklı.Gözü yaşlı.Su kanalı.Rabbi ile birlikte olmak. Bir olmak. Rabbin huzurunda arı namusu bırakıp yalnız başına içli içli, hıçkırıklarla ağlamak. Kalbin yare yakın, sevimli olması. Kale gibi sağlam olmak. Yardan başkasını beri tutmak. Yardan başkasından beri gelmek.Yağmur yüklü bulut.Sağanak yağmur, baran.Yüklü olmak.Ağırlıklı olmak. Yardan gelen yükü, sıkıntıyı, çileleri sahiplenmek.Defalarca, her seferinde, daima bunu tekrarlamak. Bu hal üzerine sabiti kadem olmak.Mevla’nın verdiği yüklerin hamalı olmak.Yüklenen, yük taşıyan beygir. Kandil gbi yanmak.İçten içe yanmak. Parlayan ışık, şimşek olmak. Görmüş geçirmiş. Açık , açıkta, aşikar, bariz. Anne. Yaratıcı, Halik, yaratan, yontucu, heykel traş.Üstün, tam, mükemmel, kusursuz. Özellikli, hususi.Sığınılacak yer, sığınak, liman olmak.Yemiş veren ağaç.Hayırlı ve bereketli olmak.Sine, göğüs.Kucak, meme.Emziren.En, genişlik.Evin kapısı.İyileşme.Yoktan var etme.Tanrısal güç ile bezenme.Güzel ahlak sahibi.Getirip götüren olma.Beraber.Birlikte.Beraat etme.Berat sahibi olma. Gamlı, kederli, yaslı olma.Derinlik sahibi.Er, nefer, asker.Kârlı.Feyizli.Feyyaz.Artağan.Cömert. Semereli. Bitek. Verimli. Yararlı.Sulak.Sağmal.Ongun.Mahsuldar.Mümbit.Velût.Bol.Kazançlı. Gür. Artımlı. Hâsılatlı. Yağlı.Müsmir.Özlü.Sütlü.Av.Kurban.Keklik.Şikâr.Yemlik.Maden.Doğurgan.Randımanlı. Rantabl.Getirimli.Zengin.Özgün.Lâkonik.Özet.Özlü.Orijinal.Nitelikli.Tipik.Kaliteli.Olağandışı. Mugaddî.Hayırlı.Besleyici.Şifalı.Onat.İşe yarar. Kullanışlı. Hadim. Makbul. Etkili. Kuvvetli. Zarplı. Keskin. Tesirli. Yoğun. Nafiz. Birebir. Yakan. Muhrik. Har. Dokunaklı. Sert. Yanık.Çarpıcı.
Anlaşılan o ki, üç harflik sabır kelimesi içeriğinde neler barındırıyormuş? Peki, kelimenin anlamını ve de çağrıştırdıklarını bilmemizin bizim için kazanımları neler olabilir? Çok şey söylemek mümkün hatta bilginin faydaları sınırsızdır demek çok daha doğru olur. Bununla birlikte özetle şunu derim ki, yaşamımız kendi lehimize kolaylaşacaktır, daha huzurlu ve de mutlu olabilme katsayımız artacaktır.
Asıl anlatmaya çalıştığım sabrın içindeki gizemli sözcük olan ‘ağlamak’tır.Ağlamak konusuna başka bir makalemde geniş bir şekilde yer vereceğim. Sabırlı olmanız temennisiyle.


Kaynakça:
1- Osmanlıca Türkçe Lügat – Mevlüt KARACA ‘Hisar YAYINEVİ’
2- Türkçe Sözlük- Türk Dil Kurumu YAYINLARI
3- Kanar Arapça Türkçe Sözlük – Prof. Dr. Mehmet KANAR ‘SaY’
4- Öz Türkçe Sözlük – Ali PÜSKÜLLÜOĞLU ‘ABC’
5- Mikrosoft Word Sözlüğü



kemal alkan / 21.07.2013

Bu yazı 414 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©